Koken voor een gezin? Houd het simpel!
Ik dacht altijd dat een goede moeder zijn betekende: elke dag iets nieuws op tafel zetten. Maar tientallen kruidenpotjes en eindeloze recepten later ontdekte ik de kracht van eenvoud.
Als ik één advies mocht geven aan mijn vroegere zelf – die jonge moeder die dacht dat liefde voor haar gezin in uitgebreide maaltijden en oneindige kruidenrekjes zat – dan zou het dit zijn: houd het simpel in de keuken.
Vroeger wilde ik telkens nieuwe recepten proberen. Elk kookboek of foodblog bracht weer een andere belofte voor een geweldig diner. Het gevolg? Mijn keuken leek meer op een kruidenwinkel dan op een gezinskeuken. Potjes die ik één keer gebruikte verdwenen achterin de kast en verzamelden stof. En intussen was ik uren kwijt met koken.
Tegenwoordig doe ik het anders. Ik heb een aantal basisrecepten die ik bijna uit mijn hoofd ken:
een paar Italiaanse klassiekers
gevulde wraps
Aziatisch gerechten
Wat simpele Engelse gerechten
pannenkoeken (altijd een hit)
Soep!
en gewoon de vertrouwde vlees-groente-aardappelen (VGA).
En heb ik echt haast? De verspakketten van de Appie vind ik een geweldige uitkomst.
Dit klinkt alsof ik zelf al een enorm kookboek in mijn hoofd heb maar dat valt echt mee. Het gaat om gerechten die mijn gezin lekker vindt en als ik een recept niet meer helemaal weet? Google is dan mijn beste vriend.
Deze recepten zijn:
✅ gezond,
✅ lekker,
✅ snel op tafel te zetten.
En het mooiste: mijn gezin vindt ze heerlijk. Er is genoeg variatie om niet elke week in herhaling te vallen, maar ook niet zóveel dat ik verdwijn in een doolhof van ingrediënten en potjes.
Het voordeel? Boodschappen doen is een stuk makkelijker geworden. Ik weet precies wat ik nodig heb, zonder eindeloze lijsten en verrassend dure extra’s.
Betekent dit dat ik nooit meer iets nieuws probeer? Zeker niet! Af en toe komt er een recept voorbij dat ik moet uitproberen. Zoals laatst bij Smaakmenutie – hun gevulde wraps zijn een blijvertje hier thuis geworden. Of bij The Plantbased School, waar ik inspiratie op heb gedaan door hun heerlijke cherry tomato pasta.
Mijn droom is om ooit bij Italiaanse oma’s in de leer te gaan en mijn kunst van het Italiaans koken te verfijnen. Maar voor de doordeweekse hectiek – de sportmomenten, het huiswerk, de volle agenda’s – is mijn gouden regel: houd het simpel.
Het scheelt tijd, geld, en vooral energie. En die besteed ik liever aan mijn gezin, dan aan kruidenpotjes die nooit meer het daglicht zien.